"De juwelier en opticien in Ulft voor al uw brillen, contactlenzen en sieraden."

Kom gezellig langs... (gratis parkeren)

Heutinck Juwelier & Optiek
J. F. Kennedyplein 13-14
7071 BT Ulft

T: 0315-681298
E: Klik hier
Di-Do9.00 tot 18.00 uur
Vr9.00 tot 20.00 uur
Za9.00 tot 17.00 uur

 

 

Medische oogproblemen 

Er kunnen ook problemen met de ogen ontstaan wie een medische oorzaak hebben. Een drietal medische oogproblemen die vooral bij ouderen voorkomen zijn staar, glaucoom en degeneratie van de gele vlek.

 

Staar (Cataract)

Staar wordt ook wel grauwe staar of cataract genoemd. Normaal gesproken is de ooglens transparant maar naarmate de ooglens ouder wordt ontstaan er veranderingen aan de ooglens. Een van die veranderingen is dat de lens vertroebeld. Deze verandering wordt staar genoemd. Een beginnende staar is een lichte vertroebeling van de ooglens die vaak nog niet hinderlijk is. Naarmate de staar verergerd neemt ook de vertroebeling van de ooglens toe, hoe erger de vertroebeling hoe meer last men ervan heeft. Het zicht wordt minder scherp en het contrast verslechterd. Tegenwoordig kan worden besloten, als de staar zo ver gevorderd is dat het zicht onacceptabel is voor de patiënt, de troebele lens operatief te verwijderen en deze te vervangen door een nieuwe heldere kunststof ooglens.

 

Hoge oogdruk (Glaucoom)

Glaucoom is een aandoening van het oog waarbij de oogdruk te hoog is. Die hoge oogdruk kan schadelijke gevolgen hebben voor het oog en voor het gezichtsveld. Er bestaan verschillende vormen van glaucoom. Er zijn bijvoorbeeld vormen waarbij alleen de druk in het oog te hoog is, ook bestaan er vormen waarbij het vocht in het oog niet weg kan door een verstopping van het afvoerkanaal waardoor de druk in het oog te hoog kan oplopen. Door die hoge druk in het oog komt er druk te staan op de oogzenuw, er worden dan zenuwvezels afgekneld en door die afknelling kunnen de zenuwvezels uiteindelijk zelfs afsterven. Als dit gebeurd kan er gezichtsveldverlies optreden. Dit houdt in dat er een deel in het gezichtsveld kan uitvallen. Om het risico op het ontstaan van glaucoom te verkleinen is het verstandig regelmatig de oogdruk te laten controleren bij een Optometrist. In een vroeg stadium kan er succesvol worden behandeld met oogdruppels of een laserbehandeling.

 

Degeneratie van de gele vlek (Maculadegeneratie)

Maculadegeneratie is een aandoening aan de macula. De macula wordt ook wel de gele vlek genoemd. De macula ligt centraal op het netvlies en met dit gebiedje zie je over het algemeen het scherpst en is ook het meest gevoelig voor licht. Met de macula kijk je centraal. Maculadegeneratie vindt voornamelijk plaats op oudere leeftijd (vanaf 60 jaar). Het is eigenlijk een soort slijtage van de macula. Het centrale zicht wordt hierdoor slechter. Het beeld wordt bijvoorbeeld waziger en er kunnen vervormingen ontstaan. Aan deze slijtage kan nog vrij weinig gedaan worden. Er worden wel behandelingen ontwikkeld om progressie van de slijtage tegen te gaan. Dus om achteruitgang van het slechte zicht tegen te gaan. Echter, verbetering van de slijtage en daarmee verbeteringen in het zicht worden helaas bijna niet behaald. Toch worden er steeds nieuwe methoden onderzocht om deze aandoening beter te kunnen behandelen.