"De juwelier en opticien in Ulft voor al uw brillen, contactlenzen en sieraden."

Kom gezellig langs... (gratis parkeren)

Heutinck Juwelier & Optiek
J. F. Kennedyplein 13-14
7071 BT Ulft

T: 0315-681298
E: Klik hier
Di-Do9.00 tot 18.00 uur
Vr9.00 tot 20.00 uur
Za9.00 tot 17.00 uur

 

Optische Oogproblemen

Het komt regelmatig voor dat bij één of beide ogen fouten in het optische systeem optreden. Waardoor iemand niet alles even goed ziet. De meest voorkomende optische problemen zijn: bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid en prisma's.

 

Bijziendheid (Myopie)

Mensen wie bijziend zijn, ook wel myopie genoemd, kunnen dichtbij goed zien maar in de verte zien ze niet scherp. Symptonen van bijziendheid is vaak, het knijpen met de ogen of het steeds dichter bij de TV gaan zitten. Bijziendheid is geen ziekte, maar een brekingsfout in het optische systeem. Omdat het brekend vermogen van hoornvlies en lens samen te sterk is, valt het snijpunt (brandpunt) van de lichtstralen vóór het netvlies. Met als gevolg een onscherp beeld in de verte. Negatieve (min) brillenglazen of contactlenzen verleggen het beeld weer naar achteren, zodat men ondanks de brekingsfout scherp kan zien. Op het plaatje ziet u dat het snijpunt van de lichtstralen vóór het netvlies valt, in plaats van óp het netvlies. Dit is bijziendheid (myopie).

 

Verziendheid (Hypermetropie)

Bij verziendheid, ook wel hypermetropie genoemd, is het omgekeerde aan de hand.

Verzienden kunnen dichtbij niet scherp zien, maar in de verte wel. Symtonen van verziendheid is dat men last krijgt met het lezen van een boek of regelmatig hoofdpijn heeft. Het brekend vermogen is te zwak, waardoor het snijpunt van de lichtstralen achter het netvlies terecht komt en er eveneens een onduidelijk beeld ontstaat. Door het toepassen van positieve (plus) brillenglazen of contactlenzen worden de lichtstralen gebroken en valt het beeld weer op het netvlies.

 

 

Cylinder (Astigmatisme)

Bij een cylinder afwijking, ook wel astigmatisme genoemd, wordt geen brandpunt gevormd, maar ontstaan brandlijnen. Dit heeft tot gevolg dat beelden vervormen en een cirkel bijvoorbeeld een ovaal wordt. Astigmatisme kan zowel in combinatie met bijziendheid als verziendheid voorkomen. Cylindrische brillenglazen of contactlenzen kunnen astigmatisme corrigeren.